gouden armbandjes

GOUD

Vorige week heb ik eindelijk de eerste gouden sieraden online gezet. Het zijn dunne armbandjes van gouden kraaltjes. De kraaltjes zijn van 14 karaat goldfilled goud. Maar wat is dat nu eigenlijk goldfilled?

Goldfilled
Goldfilled betekent dat er een laag 14 karaat goud aangebracht is op een basismateriaal. Meestal is dit basismateriaal koper maar het kan ook een ander relatief goedkoop metaal  zijn. De goudlaag moet minstens 1/20e deel van het totale gewicht zijn om goldfilled genoemd te mogen worden.

Goldfilled ziet er uit als 100% goud. De goudlaag slijt niet omdat deze zo dik is, daardoor blijft het sieraad mooi! Goldfilled is een stuk goedkoper dan helemaal goud omdat de basis (het binnendeel) niet van goud is.

Om zeker te weten dat goldfilled goud echt mooi blijft, draag ik zelf een setje armbandjes al bijna een jaar lang dagelijks. En eerlijk waar: ze zien er nog net zo mooi uit als de nieuwe armbandjes!

Goldfilled schijnt ook goed verdragen te worden door mensen die allergisch zijn voor andere metalen dan goud.

Naast goldfilled heb je ook vergulde sieraden en vermeil sieraden. Deze sieraden zien er, net als goldfilled, ook uit als 100% goud maar er is zeker verschil in kwaliteit.

Verguld
Vergulden is het aanbrengen van een laagje goud op een voorwerp. Dat kan bladgoud zijn of het voorwerp kan ondergedompeld worden in een badje van goud. Een verguld sieraad ziet er uit als 100% goud. Het is alleen slechts een heel dun laagje goud dat aangebracht is, veel dunner dan bij goldfilled. Dit dunne laagje krast snel en kan er ook af slijten. Vergulde sieraden zijn daarom  goedkoper dan goldfilled maar ze blijven in tegenstelling tot goldfilled niet een leven lang mooi.

Vermeil
Vermeil wordt ook wel doublé genoemd. Vermeil wil zeggen dat er een laagje goud over een voorwerp van sterling zilver (alleen zilver, geen ander metaal) is aangebracht. Vermeil ziet er ook uit als 100% goud, maar het laagje goud is dun en kan er dus afslijten.

Goldfilled is dus een kwalitatief zeer goed en betaalbaar alternatief voor goud. Momenteel ben ik druk bezig om meer van goldfilled goud te maken zoals de foto bedels. Ook komen er binnenkort vergulde sieraden op de site te staan die wat lager geprijsd zullen zijn.